субота, 1. новембар 2014.

FIZIKA 6.RAZRED TEORIJE



FIZIKA
Fizika je nastala od grčke reči FIZIS što znači priroda.
Fizika je prirodna nauka koja proučava osnove materije, njenu građu i oblike u kojima se ona može javiti.
Zadatak fizikke je da proučava fizičke pojave i otkriva zakone po kojima se oni dešavaju.
Eksperiment ili ogled je proučavanje pojava u posebno pripremljenim uslovima.
Fizika nije samo eksperimentalna već i teorijska nauka.
Ako je putanja tela mnogo duža od tela onda se telo predstvalja sa rednom tačkom koja se naziva materijalna tačka.
Putanja je stvarna ili zamišljena linija po kojoj se telo kreće.Putanja može biti prava ili kriva, a kretanje prema obliku putanje može biti pravolinijsko ili krivolinijsko.
Pređeni put je dužina putanje koje neko telo pređe za određeno vreme.{s}
Brzina je jednaka pređenom putu u jedinici vremena.Brzina je jednaka i količniku pređenog puta i vremena trajanja kretanja.Oznaka brzine je {t},a formula [v]=s/t = m/s.Instrument za merenje brzine zove se brzinomer
Ako se telo kreće promenjljivim kretanjem i za ukupan vremenski interval [t uk] ukupno pređe [s uk], onda se telo kreće prosečnom srednjom brzinom [v sr].
NAPOMENA: Ovaj tekst možete kopirati (u Word ili u WordPad),zatim odštampati i učiti jedan po jedan pasus.Kako koji pasus naučite stavitre hemijskom olovkom malu štriklicu pored tog pasusa da znate da ste to već naučili.Posle dajte papir sa definicijama (teorijama) roditeljima da vas još malo ispitaju i tako ćete najlakše naučiti teorije iz fizike! I iz nekih predmeta koji zahtevaju da se teorija (definicija) odlično zna, na primer matematika isto ima dosta definicija.

Нема коментара: